Oftest stillede spørgsmål:

En af årsagerne til, at GrowCamp findes, er sneglehelvedet. Vi har forsøgt at skabe en mulighed for at dyrke grøntsager, hvor hverken snegle, insekter, rådyr eller regn og rusk ødelægger afgrøderne.

For en dræbersnegl er der mange forhindringer, der skal overvindes, hvis den vil indtage en GrowCamp. Først skal den klatre op ad en plastplade, hvor den er udsat for fare. Så skal den finde et hul, hvor velcroen i netoverdækningen ikke lukker helt tæt. Det kan den ikke, hvis den er stor. Så skal den overleve i bedet, som trods alt er forholdsvis nemt at overskue – derfor er den nem at finde. Om ikke andet, så er det i hvert fald nemt at strø lidt Ferramol i kanten af bedet (sneglegift, som er godkendt til økologisk dyrkning). Og det overlever sneglene normalt ikke.

Man kan også sætte et 5 cm bånd af kobbertape rundt på GrowCampen. Snegle får en slags stød, når de rører kobberet. Det giver ikke 100% sikkerhed – men det hjælper. Vi har prøvet at spærre snegle inde i et areal, hvor der var kobbertape hele vejen rundt. Der går mange timer, før sneglene forcerer kobberbåndet. De gør det kun, når de bliver sultne nok. Kobbertape kan købes her.

Vi har også lavet et utal af forsøg med sneglehegn i alverdens udformninger. Ingen har holdt sneglene ude. Derfor er der ikke sneglehegn på en Growcamp.

Der er desværre ikke umiddelbart noget, som kan holde snegle væk med 100% sikkerhed.
Vi har udarbejdet skema, som viser overordnede retningslinier for, hvad du bl.a. kan dyrke i din GrowCamp, hvornår det kan sås eller plantes, og hvornår det kan høstes. Klik her!

Du kan også se et eksempel på hvad og hvornår, man kan så, plante og høste året igennem i en GrowCamp på 120 x 120 cm. Eksemplet er delt op i tre tidspunkter på året: Klik her!

At bestemme sig til hvad der skal sås og plantes, er næsten det vanskeligste ved at dyrke grøntsager i en GrowCamp. Der er så mange muligheder. Klik her hvis du vil se tre skematiske eksempler på indretning.
GrowCamp med overbygning er konstrueret til at modstå næsten alle vejrtyper.

Bardunerne, som er fastgjort mellem overbygning og bed, holder overbygningen på plads og jorden i bedet sørger for, at det bliver stående. Med tiden vil plastdelene blive lysere af sollyset, selvom materialet er UV-beskyttet.

Plastoverdækningen kan tåle frost op til 18 grader. Man skal sørge for, at den sidder fast i stormvejr, ellers kan vindstød evt. ødelægge bedet. Vi anbefaler, at man fjerner både plastoverdækning og net om vinteren. Det forlænger levetiden på teltdelen væsentligt.

Vedhæftningen på velcoen mindskes med årene, men bør holde i mindst 4-5 år. Reservedele kan købes her på shoppen.

Plastoverdækningen er blød og medgørlig i høje temperaturer, men stiv og sværere at håndtere i koldt vejr. Den kan vaskes med vand tilsat lidt brun sæbe, så bliver den næsten som ny.
Det er svært at give generelle råd om gødning, da det afhænger af, hvilke grøntsager, man dyrker.

Hvis der er gødning i den jord, du fylder i bedet, når du starter, kan de fleste grøntsager klare sig det første år. Det anbefales dog at tilføre ekstra gødning hen på sommeren, hvis du vil være sikker på et godt udbytte. Næste år er det nødvendigt at tilføre gødning inden såning og i løbet af sæsonen.
Med en GrowCamp undgår man hårdt havearbejde. Der skal stort set kun sås og høstes – vandes og gødes. Den største opgave er faktisk at sørge for, at planterne ikke tager overhånd!

Der bliver hurtigt trangt, hvis man følger vores anvisninger om såning. Det er meningen, at man skal høste løbende – også mens planterne er helt små. På den måde får man tyndet ud. Hvis man ikke kan følge med, eller hvis nogle af planterne fylder for meget, må man gå hårdt til værks og klippe bladvækst væk eller rydde helt ud. F.eks. klarer pastinak sig udmærket, selvom man klipper halvdelen af bladvæksten væk.

Man kan købe net i galvaniseret jern, som kan sættes op imellem de forskellige afgrøder. Nettene kan sørge for, at de kraftige planter ikke optager al pladsen. Nettene kan selvfølgelig også bruges til afstivning af f.eks. ærter. Se mere her!
Så længe der er fare for nattefrost, skal du huske at plastoverdækningen skal være lukket tæt til om natten. Hvis det bliver meget koldt, kan du hæve temperaturen et par grader ved at tænde nogle bloklys inde i GrowCampen.

Når solen får magt, skal du passe på, der ikke bliver for varmt. Fjern hellere plastoverdækningen helt, hvis du ikke har tid til at lukke op hver gang, det bliver for varmt. Ved for høj varme kommer der for megen bladvækst og få eller små grøntsager. Man siger, at de fleste planter trives bedst ved samme temperatur, som mennesker – måske en smule varmere.

Husk også, at det er vigtigt at få luftet godt ud. Hvis du ikke gør det, risikerer du svampesygdomme og mos på jorden.
Forspiring er, når frø sås i små potter eller bakker, hvor de spirer og vokser til en passende størrelse. Derefter udplantes de på voksestedet, hvor de bliver indtil høst. Nogle vælger af pladshensyn at ompotte flere gange i forløbet, men det er ikke nødvendigt for planterne.

Når man sår i små potter og sørger for lys, tilpas varme og jordfugtighed, spirer frøene ensartet. Det, at potterne kan flyttes, gør det nemmere at skabe optimalt miljø.

GrowCamps plantebakker kan være med til at øge kapaciteten og dermed produktionen væsentlig. Tilmed er det muligt at starte tidligt inden døre på en nem måde. Læs mere om plantebakker her.

Hvis man sørger for at forspire, har man konstant nye små planter parat, så snart der er ledig plads i højbedene. Mange sår salat og ærter med 14 dages mellemrum til helt hen i august. Når man forspirer og udnytter pladsen optimalt, er det muligt at få næsten dobbelt så mange hold grøntsager hver sæson.

Flere grøntsager, f.eks. salat, løg, porrer, spinat og ærter kan sås indendørs allerede i februar.

Frøene spirer villigt og planterne udvikles hurtigt og kraftigt, hvis man benytter kunstigt lys. Ved brug af LED-pærer er udgiften til strøm meget beskeden.

Salat, løg, ærter, spinat og flere andre grøntsager kan udplantes i GrowCamps overdækkede højbede, så snart faren for kraftig nattefrost er overstået. Ved let nattefrost kan temperaturen hæves et par grader i bedet, hvis man benytter stearinlys om natten. Det betyder, at man kan have salat allerede i slutningen af marts måned, hvis vinteren ikke trækker ud.

Forspiringen foregår ikke kun tidligt om foråret. Man kan med stor fordel forspire helt hen til sent efterår.
Jordmængde pr. 120 x 120 cm bed: 50 cm i højden: 0,65 m3 = 650 liter = cirka 13 poser med 50 liter (afhængig af konsistens). 30 cm i højden: 0,36 m3 = 360 liter = cirka 7-8 poser med 50 liter

Jordmængde pr. 120 x 120 cm bed med selvvanding: 200 liter = cirka 4 poser med 50 liter.

Bedet skal fyldes næsten helt op med jord. Når jorden har sat sig, vil der være ca. 5 cm til kanten, hvilket er ideelt.

Som alternativ til at fylde bedet helt med jord, kan du anvende jordbakker. Se mere.

Man kan anvende almindelig, gerne leret havejord nederst i bedet eller i jordbakken. Den tunge jord vil holde godt på vandet, og det er samtidig en billig løsning. Øverst kan man benytte købejord. De billige plantesække, man kan købe på tilbud i byggemarkederne, fungerer udmærket. Købejorden er nem at arbejde med og giver afgrøderne de bedste betingelser.

Hvis man vil være sikker at undgå ukrudt og skadedyr fra egen havejord, skal man anvende købejord til hele bedet. Så undgår man også, at bedets sider kan bule svagt ud på midten på grund af trykket fra den tunge jord.

Du kan se videoer om, hvilken jord Champost anbetaler man skal bruge og eksempler på, hvordan man dyrker her:GrowCamp kan placeres næsten alle steder: på græs, på fliser eller direkte på jorden. De mindre bede fås med bund. Dermed kan de placeres på altaner og terrasser, hvor man ikke ønsker, jorden kommer i forbindelse med underlaget.

Hvis terrænet skråner, kan man grave bedet ned i jorden, så det på den måde kommer til at stå vandret.

Vindforhold er ikke afgørende, da man kan skærme planterne mod vinden med plastoverdækning. Man bør derimod lægge vægt på at placere bedet, hvor der er mest muligt sol og lys.

Hvis det passer ind i designet af haven, kan det være gavnligt at placere GrowCampen, så gavlene vender øst/vest. På den måde vil siderne med netoverdækning være vendt mod syd og beskytte planterne mod stærkt sollys.

Hvis man har flere bede er den ideelle afstand 100 -120 cm. Man kan nøjes med helt ned til 60 cm mellem bedene.
GrowCamp højbed af plast med overbygning kan samles af alle. Det tager mellem 1 og 2 timer, hvis man følger den instruktionen nøje. Det eneste værktøj du skal bruge, er en gummihammer. Klik her og se eksempel på montagevejledning.

Højbede af plast uden overbygning samles på under 10 minutter. Klik her og se eksempel på montagevejledning.

Det tager lidt længere tid at samle GrowCamps og højbede med træramme. Det kan være nødvendigt at efterbore samlings-hullerne, fordi træet udvider sig/tørrer i forhold til varme og fugtighed. Klik her og se eksempel på montagevejledning.
Når du vil dyrke grøntsager, som du gerne vil beskytte mod skadedyr, skal du vælge et GrowCamp højbed med overdækning. Så har du samtidig mulighed for at få drivhusmiljø.

Du skal beslutte, hvor mange sektioner, du skal have.

I en enkelt sektion på 120 cm er der plads til krydderurter, lidt salat og f.eks. radiser.

Hvis du vælger 2 eller 3 sektioner – altså et bed på 240 eller 360 cm i længden, kan du have både krydderurter, salat, ærter og f.eks. radiser, gulerødder og porer.

I tilfælde af du vil være selvforsynende med grøntsager, skal du have flere GrowCamps. ”Selvforsynende” er et vidt begreb, da det jo er forskelligt, hvor mange grøntsager, vi spiser. Som gennemsnitsbetragtning kan man sige, at 6-8 bede på 360 cm vil kunne forsyne 4 personer med grøntsager 8-10 måneder om året. Det kræver, at man husker at så og plante løbende, og at man vander og gøder regelmæssigt.

Såfremt du både vil have tidlige tomater og chili, som kræver varme og samtidig have frilandsgrøntsager som ærter, porer og radiser, kan du med fordel vælge at købe to bede. I det ene bed kan du holde høj temperatur og i det andet lidt køligere. Hvis frilandsgrøntsager får for meget varme, løber de i stok eller får for kraftig bladvækst.

Hvis du har begrænset plads, eller hvis du gerne vil have grøntsager og krydderurter lige ved hånden på terrassen, kan du vælge GrowCamp vægbed. Den høje model er særdeles velegnet til tomater og agurker.

GrowCamp har også en serie af højbede og plantekasser uden overbygning. De er velegnede til afgrøder, som normalt ikke angribes af skadedyr eller som fylder meget f.eks. majs, squash, bønner og kartofler. Højbedene fås i mange størrelser og kan f.eks. også anvendes i drivhuset.

Du kan også få GrowCamp med bund i. De fås i flere størrelser og er velegnede til terrasser og altaner. Ben og hjul fås som ekstraudstyr.