Den perfekte køkkenhave i et telt

Det virker så enkelt, at man skulle tro, at nogen havde fundet på det for længe siden. Men drivteltet fra GrowCamp var faktisk en verdensnyhed, da det blev udstillet i England i 2009. Det sjove er, at idéen i bogstaveligste forstand er vokset op af min egen have.

Børnene var blevet store, jeg fik bedre tid fra jobbet, så nu skulle det være; jeg ville dyrke mine egne grøntsager, som jeg gjorde, da jeg var barn. Jeg havde sået hele haven til, men så begyndte kampen mod orm og insekter. Jeg ville selvfølgelig dyrke uden brug af gift, så der var meget arbejde og lidt udbytte.

DSC00253-gl-have  Juli-2007-188-prototype
Traditionel køkkenhave                                                                             Første prototype af GrowCamp

Der måtte gøres noget

Min frustration deles med de fleste andre, som gerne vil dyrke selv, og jeg fik lyst til at gøre noget ved.

Jeg var heldig at have brugbare materialer ved hånden, en god potion stædighed og en veludviklet fantasi. Så med fire plastplanker fik jeg dannet det ønskede højbed, fik svejset et bur, som jeg dækkede med hjemmesyet insektnet forsynet med praktisk placerede velcro lukninger, så det var nemt at komme til grøntsagerne.

Vi fandt på at dække højbedet med et “rullegardin” af plast, så det kan virke som drivhus tidligt og sent på sæsonen. Og så kunne det ellers nok være, grøntsager og krydderurter gav udbytte.

 

Ikke avanceret, men effektivt

Der er gevinst ved alle elementer:

Højbedet giver bedre udbytte, fordi jorden hurtigere opvarmes og forbliver løs, fordi man ikke træder på den.

Nettet holder ikke bare insekter og andet utøj ude, men giver også grøntsagerne let skygge og bremser vinden, mens 90 % af regnvandet trænger igennem. De beskyttede forhold bevirker at grøntsagerne bliver mere sprøde.

Plastdækket giver drivhuseffekt, så vækstsæsonen udvides.

Det er ikke spor avanceret, men det er effektivt!

 

To fornemme priser i England

Gennem tre års test “tvang” vi venner og bekendte, som aldrig har så meget som kigget på en frøpose, til at prøve drivteltet. De blev begejstrede, fordi det ikke krævede forkundskaber, og fordi de straks kunne se resultater.

I sommeren 2008 blev drivteltet udviklet færdigt og sat i produktion Vi har med vilje designet alt, så det bare kan klikkes sammen. Det er lige til at gå til – også for os, som ikke her et veludviklet gør-det-selv gen.

I efteråret 2009 vandt vi to priser på haveudstillingen Glee i England for bedste opfindelse. Herefter er det gået stærkt, og drivteltet afsættes i de fleste europæiske lande og USA.

Dec-Jan2010-006

Nye produkter

I 2015 er der nye produkter på banen.  Efter en fantastisk varm og lang sommer i 2014 vil de fleste nok hilse automatisk vanding velkommen. Desuden er paletten af mindre bede på hjul og ben udvidet.

 

GrowWater vander dine planter!

GrowCamps nye selvvandingssystem GrowWater forventes at blive et hit hos rigtig mange. Vandingssystemet har en meget stor vandbeholder, som gør det muligt at overlade planterne til sig selv i 1-2 uger i den aller varmeste periode.

Dermed er en vigtig forhindring i forhold til grøntsagsdyrkning ryddet af vejen.

Alle typer af GrowCamps bede og plantekasser kan udstyres med GrowWater.

 

Urban gardening

Dyrkning af grøntsager og krydderurter på altaner og terrasser vinder indpas alle steder i disse år. Derfor er GrowCamps program udvidet med små vægbede, plantekasser og andre mindre bede, som kan placeres på hustage, gårdhaver, altaner og terrasser.

 

DSC_0013

 

 

 

Skrevet af: Dorthe Rasmussen, januar 2015