Gødskning og andre gøremål i køkkenhaven

Køkkenhavens bede har fra starten været tilført næring i form af kompost, men nogle af afgrøderne har brug for et ekstra tilskud af kvælstof i løbet af sæsonen for at udvikle sig optimalt. Her i minikøkkenhaven drejer det sig især om porrerne og kålene, som har stor glæde af at blive gødet en gang om måneden fra juli til september.

Her gives en “gødningsthe” lavet af hønsemøg og vand i forholdet 1:100, som har trukket et par dage. Har man ikke høns, findes der flere former for økologiske gødninger på planteskoler og byggemarkeder – og endelig kan man selv lave en helt gratis og fremragende kvælstofgødning med fortyndet urin i forholdet 1:10.

I bedet med porrer og gulerødder er det porrerne der skal have tilskuddet. Her er der heldigvis insektnet over bedet, for lugten af møg virker nemlig stærkt tiltrækkende på gulerodsfluen. Derfor er der også vandet midt på eftermiddagen, idet gulerodsfluen først flyver ud hen mod aften.

 

Omvendt er det med savoykålen: her holder kålfluen op med at flyve først på aftenen, så der er først blevet lettet på nettet og vandet klokken 20.

 


Kålene vokser hurtigt her i varmen, hvor de store blade snart lukker af for det meste lys til salaterne, som blev udplantet samtidig med kålene. Små salathoveder til frokostbordet kan det dog nok blive til.

 

Agurkerne begynder nu at vokse til i bedet med stangbønnerne, så de bøjes nu hen mod stængerne og får et stykke bindetråd omkring for at blive holdt på plads. Bag agurken ses de første bønner, og samtidig anes der nu ansats til den første agurk.

 

Det er ikke kun agurkerne der har brug for at blive bundet op – ærterne er nu over 2 meter høje, og kommer der lidt blæsevejr er det ikke givet at ærternes fangtråde er stærke nok til at planterne kan holde fast i stativet. Derfor skal der bindes en snor omkring ærterne i mindst halvanden meters højde, og de får endnu en snor for oven når planterne vokser op over stativet.

 

Samtidig med opbindingen viste det sig at der også kunne plukkes de første ærter som en godbid midt i alt havearbejdet. Der er kun mellem 5 og 7-8 ærter pr bælg, men til gengæld er de ret store og ualmindelig velsmagende.

Skrevet af Peter Norris, den 12. juli 2018