Nu skal der forspires

DSC_0007-(2)_stor

Nu er det tid til forspiring. og GrowCamp har et nøje udvalgt program til formålet:

Plantebakker med vandingsdug og små potter til såning.

Klik her og se, hvornår de forskellige grøntsager kan forspires.

Hvad er forspiring

Forspiring er, når frø sås i små potter eller bakker, hvor de spirer og vokser til en passende størrelse. Derefter udplantes de på voksestedet, hvor de bliver indtil høst. Nogle vælger af pladshensyn at ompotte flere gange i forløbet, men det er ikke nødvendigt for planterne.

Hvis man sår på friland, risikerer man, at fugle og andre dyr tager frøene, eller at temperatur eller vandingsforhold gør, at spiringen ikke lykkes. Når man sår i små potter og sørger for lys, tilpas varme og jordfugtighed, spirer frøene ensartet. Det, at potterne kan flyttes, gør det nemmere at skabe optimalt miljø.

Flere grøntsager, f.eks. salat, løg, porrer, spinat og ærter kan sås indendørs allerede i februar.

Frøene spirer villigt og planterne udvikles hurtigt og kraftigt, hvis man benytter kunstigt lys. Ved brug af LED-pærer er udgiften til strøm meget beskeden.

Salat, løg, ærter, spinat og flere andre grøntsager kan udplantes i GrowCamps overdækkede højbede, så snart faren for kraftig nattefrost er overstået. Ved let nattefrost kan temperaturen hæves et par grader i bedet, hvis man benytter stearinlys om natten. Det betyder, at man kan have salat allerede i slutningen af marts måned.

DSC_0140 DSC_0039

Høst flere gange

Når faren for nattefrost er overstået, kan man forspire sine planter udendørs på ”øverste etage” i GrowCampen eller i drivhuset.

Så har man konstant nye små planter parat, så snart der er ledig plads i højbedene. Mange sår salat og ærter med 14 dages mellemrum til helt hen i august. Når man forspirer og udnytter pladsen optimalt, er det muligt at få næsten dobbelt så mange hold grøntsager hver sæson.

DSC_0689_stor

Forspiring hvordan

 

Enkelt-frø-såning

Ved enkelt-frø-såning sår man et eller to frø pr. potte. De billige frø sår man to af pr. potte. Den svageste plante fjernes, hvis begge frø spirer. Ved dyre frø sår man kun ét frø pr. potte. Så må man affinde sig med, at nogle potter forbliver tomme, fordi frøet ikke spirer.

 

Bredsåning i potte eller bakke

Ved bredsåning menes, at der sås mange frø pr. potte eller bakke, og at planterne ikke tyndes ikke ud. Når man planter ud i GrowCampen, kan man forsigtigt løsne pottes indhold og evt. trække rødderne lidt fra hinanden, så det snarere bliver en række af planter end en firkantet klump, man sætter i jorden. Det gør, at planterne får lidt bedre plads og mere lys på voksestedet og dermed bedre mulighed for at udvikle sig.

 

Jord

De fleste køber så- og priklejord i stedet for at bruge egen jord fra haven. Jorden skal være fri for sygdomme og uden gødning, ellers får man ikke sunde og kraftige planter. Det er og vigtigt, at jorden er løs og fri for sten.

 

Såning

Frøene sås i den dybde, der angives på frøposerne. Jorden skal være fugtig, men aldrig våd. Potterne eller bakken dækkes med låg eller plastfilm, som holder på fugtigheden under spiring. Frøene tåler ikke udtørring. Sørg for at potterne ikke står i direkte sol, som kan få temperaturen til at stige voldsomt under plasten. Så snart planterne titter frem, kan overdækningen fjernes.

 

Temperatur

Løg, salat, dild, persille, spinat, ærter, hestebønner, kål og rødbede spirer bedst ved temperaturer fra 15 – 20 grader.
Majs, tomater, bønner, chili, peber, aubergine, melon, græskar og squash vil gerne have temperaturer fra 22 – 30 grader.

 

Gødning

Start med at gøde vandet så snart, der er kommet flere sæt blade udover kimbladene. Start med en svag opløsning og forøg gradvist til den opløsning, der angives på emballagen. Ærter og bønner producerer selv kvælstof og skal derfor ikke have gødning.

 

Forhold mellem lys, varme, gødning og vand

Forholdet mellem temperatur, lys, vand og gødning er afgørende for spiring og vækst. Høj temperatur og meget lys kræver meget vand og gødning. Lav temperatur kræver mindre lys, vand og gødning. Ved sparsomt lys skal temperaturen være lav, ellers får man ranglede og svage planter.

DSC_0121_stor