Årets første gulerødder og sidste spinat

Vi har været lidt længe om at høste gulerødder.

Gulerødder kan stå længe i jorden, og bliver faktisk sødere til takt med at jordtemperaturen falder om efteråret. Samtidig kaster “maxikøkkenhaven” så meget andet spiseligt af sig i løbet af sommeren, at vi sjældent spiser rodfrugter (andet end kartofler) før midt på efteråret. Men nu begynder høsten så småt, så vinterporrerne som er plantet mellem gulerodsrækkerne, får lidt mere plads til at vokse sig store inden vinter.

Der er sået gulerødder i flere omgange med forskellge sorter på grund af dårlig spiring i starten af april, og siden er der ikke udtyndet (som jeg burde have gjort). Størrelsen varierer derfor ret meget, så der skal mærkes efter med pegefingeren for at få fat i de største som de første. Nogle af rødderne sprækker på langs, hvilket nemt kan ske når der pludselig kommer en del nedbør efter en lang og tør periode.

I bedet ved siden af blev der i starten af august sået spinat i yderrækkerne hvor der tidligere havde været ærter. Bedet blev skygget mod den værste sommersol for at holde jordtemperaturen nede, i et spinkelt håb om at spinatfrøene alligevel ville spire trods varmen. Og det lykkedes da nogenlunde, således at der kom tre rækker spinat yderst mens resten af bedet fortsat rummede rødbeder.

Som backup (hvis spiringen skulle mislykkes) såede jeg samtidig spinat i en pluggbox, som blev stillet så køligt som muligt – og her i hedebølgen kom den i kølskabet de først 3-4 dage, hvilket er tilstrækkeligt til at bryde frøhvilen. Samtidig blev der sået så tilpas meget at resten af bedet kunne fyldes med småplanter af spinat når rødbederne blev fjernet. Og det er de så blevet idag – med udsigt til at der kan blive en sidste høst af spinat om et par måneder.

Skrevet af Peter Norris, den 26. august 2018