Savoy-kål konkurrence

I de senere år har jeg afprøvet 8 forskellige sorter af “vinterhårdføre” savoykål, for at finde ud af, hvilke sorter som klarer udfordringerne bedst udplantet med en afstand på 50×50 som anden afgrøde engang i juni.

Forskellene har været store, hvor nogle sorter godt nok kan have en fin smag, men en dårlig overlevelsesstatistik (25%) og alt for små hoveder. Pudsigt nok har der i år været stor forskel på, hvor slemt de har været angrebet af de små havesnegle – selv i samme bed. De to sorter på billedet har omvendt skilt sig ud til den positive side, Spinel (th) og Tundra (tv).

Spinel klarer sig stort set alle gennem vinteren med kun få frostskadede yderblade, men størrelsen varierer en del. Nogle er pænt store på et kilo eller mere, mens ca. halvdelen er ret små. Smagen en karakteristisk savoy, men strukturen er lidt grovere end hvad jeg foretrækker til frisk brug i fx en coleslaw.

Vinderen har dog været Tundra. Alle overlever, godt størrelse og samtidig er den mild og delikat næsten som en sommerkål. Hidtil har den dog kun været prøvet i midterrækken, hvor den har kunnet skubbe de øvrige 2 sorter ud over bedkanten – så i år får 9 styks Tundra lov til at besætte et bed på 120×120, og så må de slås indbyrdes?

Skrevet af Peter Norris, den 17. februar 2018