Sådan kan du behandle dine træ-højbede!

Højbede af træ er altid superflotte, når man sætter dem op. Men efter bare et års tid vil træet som regel blive kedeligt og slidt i farven på grund af vejr og vind. Træbeskyttelse er selvfølgelig en mulighed, men nogle af stofferne i beskyttelsen menes at kunne hæmme planternes vækst.

GrowCamps højbede i træ er fremstillet af FSC-miljøcertificeret lærk. Plankerne, der er 22 mm tykke, er fra træer, som vokser i Sibirien, hvor der er fastlandsklima og permafrost.  Derfor gror de langsomt og får en kraftig kerne med tæt struktur og høj vægtfylde. Store mængder naturligt harpiks og garvesyre bevirker, at træet har stor modstandskraft overfor svampeangreb og derfor lang holdbarhed.

FSC-certificering sikrer, at træet har vokset i en skov, hvor der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er FSC en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet, og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordenligt sikkerhedsudstyr og løn.

Træ er generelt et lækkert materiale, og det er samtidig smukt at kigge på – især i starten. Men efter nogen tid kan det komme til at se trist ud. Med jernvitriol ændrer dit træ ikke farve med årene.

Nogle vælger at bruge trykimprægneret træ eller at overfladebehandle træet med træbeskyttelse – dels for at forlænge holdbarheden og dels for udseendets skyld. Imprægnering, træbeskyttelse og visse olier indeholder som regel altid en form for gift, som blandt andet dræber svamp i træet. For at forhindre, at beskyttelsen kommer i forbindelse med jorden – og dermed grøntsagerne, kan man beklæde bedet indvendigt med plastfolie.

»» Læs om, hvordan GrowCamps højbede af træ er konstrueret her.

Før du samler og sætter dit nye højbed op, kan du male dine brædder med træolie.

Behandling-med-jernvitriol

Træ-klar-til-samling